Renovatiewerken Ijzerstraat 2

Beste lezer,

Hartelijk welkom op de website van Mutatie+ en en het blog voor de renovatie van de eerste pilot woning gelegen in de ijzerstraat 2 te Genk. De woning wordt gerenoveerd tot een BEN woning  (BEN staat voor renovatie tot bijna energie neutrale woningen) met extra aandacht voor leefcomfort en levenslang wonen

Na een zorgvuldige voorbereidingsperiode waarbij meer dan 20 partners betrokken waren,  zijn de renovatiewerken aan de woning deze week gestart.

Voorafgaande aan de renovatiewerken vonden 2 infosessies plaats voor de bewoners. Tijdens de laatste infobijeenkomst van 12 januari 2016 werd het project en timing van de werken toegelicht. De buurtbewoners kregen deze week ook een informatiebrief in de bus.

Verloop werken

Week van 18-21 januari

De afbraakwerken aan de achterbouw worden deze week uitgevoerd. De renovatiewerken aan de hoofdwoning starten op maandag 25 januari en worden afgerond voor de krokusvakantie d.i. op 8 februari.

De achtergevel en de aanbouw worden kant-en-klaar aangeleverd vanuit het fabriek. Doelstelling hierbij is om de bouwtijd op de werf en de overlast voor de buren tot een minimum te beperken.

Voordeel van deze methodiek is dat er ook in echte winteromstandigheden als deze week kan doorgewerkt worden.

Hierbij enkele sfeerbeelden gemaakt ter plaatse in de woning en in de fabriek waar de unit en de achtergevel in productie zijn.

Hierbij danken we alvast alle bouwpartners. Immers realisatie van dergelijk project is enkel mogelijk door het samenleggen van de vele steentjes die iedereen bijdraagt en waarvan geen enkel misbaar is.

sfeerbeelden 

Week van 25-29 januari

Infoflash werken

Deze week is een echte topweek voor Mutatie+. En het loopt prima dankzij de gebundelde inspanningen van de vele handen op de bouwplaats en in de fabriek.

Maandag werd de volledige achtergevel met grote omzichtigheid uit de woning verwijderd. Je kon de woning zo inkijken. Een mooi beeld van het huis met haar oude  kamerindeling, en zonder warme buitenschil.

Op dinsdagochtend werd de nieuwe achtergevel kant-en-klaar op de bouwplaats afgeleverd.  De nieuwe gevel bestaat uit een houtskelet bouw wand voorzien van isolatie, ramen en leidingen. Enkel de steenstrips werden nu bij uitzondering niet voor-gemonteerd in de fabriek. Om de historische look van de woning maximaal te bewaren, worden ze ter plaatse aangebracht. 

Ondanks de wind werd de wand feilloos gemonteerd. De bovenverdieping van de woning was zo op een halve dag mooi weer dicht ! Knap en indrukwekkend werk omdat de wand gehesen moest worden over de naburige woning, er weinig speelruimte was en toch als een puzzelstukje netjes in de uitgemeten woning perfect werd ingepast.

De benedenverdieping kwam woensdag aan de beurt. De woning wordt achteraan uitgebreid met extra leefruimte en een technische ruimte waarin de nieuwe installatie voor verwarming en sanitair warm water in de fabriek reeds werden ingebouwd.

Ook deze unit werd in de fabriek reeds voorzien van ramen, binnenwanden en vloer en just-in-time op de bouwplaats afgeleverd. Vervolgens werd de unit - met in acht name van de nodige veiligheidsmaatregelen - over de nabije woning opgetild en achter de woning gepositioneerd.

De unit is in deze fase van het project voorzien voor het creëren van extra ruimte voor een jong gezin. Badkamer wordt op de eerste verdieping ingericht. Echter ook uitbreiding van de woning met een zorgmodule behoort tot de mogelijkheden van het project.

Lopende werken

Momenteel wordt de woning binnenin verder aangepast voor haar nieuwe toekomstige bewoners. Ruimtes worden heringedeeld en aangepast met oog voor comfort én om langer thuis wonen mogelijk te maken (toegankelijkheid).

Om de energie prestaties van de woning te verbeteren wordt de woning ondertussen  voorzien van een warme buitenschil, zonneboiler – en panelen.

sfeerbeelden


Eureka – de eerste Mutatie + woning is een feit !!

Op niet meer dan 10 dagen tijd werd de woning Ijzerstraat 2 vernieuwbouwd. Op maat én klaar voor de nieuwe huurbewoner van Nieuw Dak. Extra ruimte werd gecreëerd, gevels en achterbouw werden vervangen door geprefabriceerde bouwdelen voorzien van technieken en binnenin werden de ruimtes aangepast op maat van de klant.

Momenteel wordt de woning opgeruimd en vinden rondom de woning  nog verfraaiings-werkzaamheden plaats.  Er wordt o.a. nog een  terras en een drempelloze toegang naar voor-en achterdeur voorzien.

De woning gaat nu haar volgende fase in. De gerenoveerde woning wordt - net zoals tijdens de renovatie gefilmd. De eerste meetapparatuur wordt door KULeuven aangebracht om het energieverbruik van de woning gedurende meerder weken te monitoren. Ondertussen organiseren de collega’s van sociale innovatie ontmoetingen en onderzoeksactie om de gebruiksbeleving  in kaart te brengen.

Allemaal initiatieven in kader van het Innovatieproject Mutatie+ dat gesteund word door de Vlaamse Overheid (AIO) om Energiezuinige, haalbare en betaalbare woningen te stimuleren.

Een warme thuis voor iedereen is waarvoor ons hart sneller slaat. Uw mening ligt hierbij nauw aan ons hart. Graag vernemen we van U hoe U deze woning ervaart !

sfeerbeelden

Met dank aan de inspanningen aan alle partners die dit project hebben mogelijk gemaakt.

  • De Mutatie + partners die deelnemen aan het IWT-dossier:
   
  • De bouwpartners die de realisatie van de eerste pilot mogelijk maakten.Dank aan alle helpende handen op de bouwplaats. Realisatie van dergelijk project is topwerk.Samen op 10 dagen tijd een rijwoning verbouwen zonder ongevallen én kwaliteitsvol is vakmanschap met teammentaliteit ! Proficiat aan allen!

         

     

Blijf niet zitten met vragen

Aarzel niet in geval van vragen of opmerkingen onze projectleider dhr. Kevin Van Grunsven te contacteren via het nummer 013-46 13 47.  Wij zijn continu bereikbaar voor vragen en verwelkomen alle opmerkingen en suggesties ter verbetering. Je kan ook steeds een mail sturen aan mutatieplus@bjwwonen.eu.

Neem een kijkje en deel je mening

Na renovatie van de woning nodigen we U van harte uit voor een bezoek aan de woning, waarbij we Uw ervaring en bevindingen van het resultaat van harte op prijs stellen. We kijken er alvast naar uit U te ontmoeten.

Nieuws > Renovatiewerken Ijzerstraat 2